Από τον τύπο

 • Σήμα αλλαγής πλεύσης της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής στη διαπραγμάτευση εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος είναι να μπορεί η χώρα να δανείζεται από τις αγορές και πρόσθεσε ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμα καλύτερη». Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μερική αναδίπλωση.

 • Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ότι κατατέθηκε μεν στην Ελλάδα μια πρόταση ρύθμισης του χρέους, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αυτή δεν ήταν αρκετή.

 • Την τελευταία στιγμή και με «σωσίβιο» προσφερόμενο από τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», η κυβέρνηση απέφυγε τα χειρότερα από ένα κοινοβουλευτικό «ναυάγιο» στο οποίο οδηγούσε η άρνηση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να υποστηρίξουν διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα.

 • Στο αποτέλεσμα του Eurogroup αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου, σημειώνοντας πως η χώρα διαπραγματεύεται μια καλύτερη λύση για το χρέος.

 • Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των ψηφιακών τηλεοπτικών παρόχων περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

 • Τους τέσσερις βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης της Νέας Δημοκρατίας για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τακτική γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

 • Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση του χρέους κάνει ζημιά. Εχουν γίνει λάθος χειρισμοί από τους κυβερνώντες και έχει κλονισθεί η αξιοπιστία της χώρας. 

 • Σε ορισμένες οριακές στιγμές, κάτι πάει πολύ στραβά στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η Αθήνα δεν καταλαβαίνει καθόλου το Βερολίνο. 

 • Κανονικά, χθες θα έπρεπε να ήταν ημέρα θριάμβου για τον Υπαρκτό Ελληνισμό· ημέρα πανηγυρισμών για μία ακόμη πρωτιά. Διότι, σύμφωνα με μια νέα θεωρία, που μόλις χθες δημοσιεύθηκε στον εγχώριο Τύπο, ο Ελλην Γκρεκοπίθηκος (Graecopithecus Freybergi), το απολίθωμα του οποίου βρέθηκε κοντά στον Πύργο Ηλείας, είναι ο πρώτος προάνθρωπος!

 • Το 2004 ήταν η Μαδρίτη. Η Ισπανία είχε συμμετάσχει στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ του Μπους του νεότερου, οπότε ο στόχος θεωρήθηκε αναμενόμενος. 

 • Ο παρεξηγημένος στην Ελλάδα Φράνσις Φουκογιάμα («παρεξηγημένος, διότι δεν χωρούσε στο κυρίαρχο ιδεολογικό μοντέλο της χώρας) είχε γράψει το 1989 ένα άρθρο με τον τίτλο «Το τέλος της Ιστορίας;»· αργότερα έγινε βιβλίο «Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος» (στα ελληνικά εκδ. Α. Α. Λιβάνη). 

 • «​​Αλβανοί πάτησαν την ελληνική σημαία» ουρλιάζει –και παραπλανά– ο τίτλος πάνω στη μικρή οθόνη, ενόσω η παρουσιάστρια του καναλιού συλλαβίζει μελοδραματικά την είδηση.

 • Μπορεί για τον πρωθυπουργό ο καιρός που περνά να είναι ευχάριστος. Εχει πλέον συνηθίσει το μαρμάρινο πάτωμα στο φουαγιέ του Μαξίμου, τη λιμουζίνα, τη φρουρά και τους ανοικτούς δρόμους, την αίσθηση αυτή της εξουσίας που σε κάνει να νιώθεις διαφορετικός. 

 • Οχι, έλεγε. Δεν έφταιγε η κυβέρνηση που έκλεισε το Mega. «Eφταιγαν οι μέτοχοι». Η «ομολογία» του Φώτη Μπόμπολα ενώπιον της Εξεταστικής για τα δάνεια των ΜΜΕ τον περασμένο Αύγουστο όπλιζε το αφήγημα της κυβέρνησης, λίγο πριν εκδηλωθεί η επιχείρηση αναχάραξης του τηλεοπτικού τοπίου με τον διαγωνισμό για τις άδειες.

 • «​Βγάλτου τη! Βγάλτου τη!». Μέσα δεκαετίας του ’70, πριν από την έκρηξη της μεταπολιτευτικής πολιτιστικής επανάστασης, ανθούσαν οι αγώνες κατς, είδος λαϊκής επιθεώρησης με πρωταγωνιστές παλαιστές, Ελληνες και τουρίστες, που πλακώνονταν τόσο μα τόσο πειστικά, τέρποντας τους διψασμένους για documenta τέχνη και ψεύτικο αίμα θεατές· τα καλοκαίρια το ρινγκ στηνόταν στον αγωνιστικό χώρο μπροστά από το «πέταλο» του γηπέδου της Λεωφόρου.

 • Μια φίλη με ρώτησε: «Πώς είδες τα χθεσινά;». Δεν ήξερα τι εννοούσε. Ο νους μου πήγε στην τραγωδία του Μάντσεστερ και στην ωραία εικόνα του Γιώργου Λάνθιμου πλάι στη Νικόλ Κίντμαν, στις Κάννες. Η φίλη όμως εννοούσε κάτι άλλο: το Γιούρογκρουπ.

 • Η κυβερνητική αμφιθυμία απέναντι στο Ταμείο και τα πολλά ερωτήματα για το εγγύς μέλλον.

 • «​Οταν ένα κτίριο έχει έστω και ένα σπασμένο τζάμι, σε λίγο καιρό βρίσκονται σπασμένα και τα υπόλοιπα. Σταδιακά, οδηγούμαστε ακόμη και στο έγκλημα». Αυτή η διάγνωση –την ανέφερα στο προηγούμενο σημείωμά μου– αν εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια, πρέπει να συνδυαστεί με μια άλλη που έχει διατυπώσει ο Καρλ Μαρξ: «Η ποσοτική συσσώρευση οδηγεί σε ποιοτική αλλαγή».

 • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ: Λονδίνον, 23. - Κατά τηλεγραφήματα εκ Μόσχας, διά διατάγματος εκδοθέντος προσφάτως υπό της Σοβιετικής κυβερνήσεως, προβλέπεται η λήψις αυστηροτάτων μέτρων εναντίον της κατασκοπείας και η υπαγωγή της σοβιετικής ζωής εις την στρατιωτικήν κυριαρχίαν. 

 • Οι επιστολές των αναγνωστών της "Κ".